Czekolada po meksykańsku…

Lubisz niekonwencjonalne połączenia smakowe?
Chcesz aby Twoje kubki smakowe oszalały z zachwytu?
Ten przepis jest dla prawdziwych miłośników czekolady!

Co powiecie na… Czekoladę po Meksykańsku?
Zakładam, że niektórym z Was pomyśleli, że będzie o ciężkie w wykonaniu.
Nic bardziej mylnego!

To co będzie Ci potrzebne do przygotowania 8 porcji:
-2 szklanki mleka skondensowanego (najlepiej 2%),
-½ szklanki pełnego mleka,
– ½ szklanki likieru czekoladowego,
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
-¼ szklanki cukru,
– 1 łyżka niesłodzonego kakao,
-1 ½ łyżeczki cynamonu,
-¼ łyżeczki chili w proszku,
-10 pałeczek cynamonowych,
– 1 suszona czerwona papryka chili,
-75g gorzkiej czekolady,
-posiekanej na małe kawałki,
– ¼ szklanki śmietany kremówki

Przejdźmy teraz do wykonania….

1.W garnku zmieszaj mleko skondensowane, pełne mleko, likier, ekstrakt waniliowy, cukier, kakao,
1 łyżeczkę cynamonu i sproszkowane chili. Następnie dodaj 2 pałeczki cynamonowe i suszone chili. Całość podgrzej na małym ogniu.

2.Dodaj czekoladę i gotuj całość mieszając zawartość garnka do czasu, aż czekolada się roztopi.

3.Zwiększ ogień i doprowadź do delikatnego wżenia.  Wówczas skręć ogień z powrotem na mały i gotuj do czasu, aż czekolada zgęstnieje i lekko zmniejszy swoją objętość. Często mieszaj zawartość garnka. Nie powinno to potrwać dłużej, niż 10 minut.

4.Śmietanę kremówkę zmieszaj z pozostałą ½ łyżeczki cynamonu i ubij na sztywno.

5.Każdą z 8 filiżanek napełnij w 1/3 wysokości gorącą czekoladą. Na wierzch nałóż po 1 łyżce bitej śmietany i udekoruj całość pałeczkami cynamonowymi.

I jak Wam podoba się czekolada po Meksykańsku?
Dajcie koniecznie znać czy smakowała Wam i najbliższym:)
blog

Dodaj komentarz