Stymulant dla mózgu – dobra wiadomość nie tylko dla łasuchów

Czekolada swój początek wiąże z dworem hiszpańskim. Została ona tam sprowadzona aż z Ameryki Południowej aby leczyć!
Obecne wyniki badań prowadzonych na gorzkiej czekoladzie, lokują ją w grupie środków, posiadających najsilniejsze właściwości oddziaływujące na naszą sprawność intelektualną.

Oczywiście pamiętajmy, że wszystko na świecie musi mieć swój umiar. Nie zapominajmy o tym również jedząc czekoladę! 😊

No i jeszcze jeden haczyk…”gorzki lek najlepiej leczy”. To właśnie gorzka czekolada daje Nam korzyści zdrowotne.
W skład czekolady gorzkiej wchodzi:

  • Miazga kakaowa (50%-70%)
  • Proszek kakaowy
  • Masło kakaowe
  • Cukier
  • Wanilia

W 10g czekolady znajdziemy:

  • 2-6 mg żelaza
  • 400 mg potasu
  • 100-120 mg magnezu
  • 180-220 mg fosforu
  • 40-50 mg wapnia
  • Witaminy A, D, E, B

Dwie takie dawki (20g) dziennie pomagają nam w nauce, zwłaszcza tej, w której trenujemy pamięć. Poprawiają krążenie krwi. To w konsekwencji lepiej dotlenia nasz mózg a procesy w głowie zachodzą dużo sprawniej.

Gorzka czekolada to także antyoksydanty. Tych związków jest więcej w czekoladzie niż choćby w zdrowej, zielonej herbacie!

Nie zapominajmy jednak o niesamowitych walorach smakowych jakie mają pozostałe rodzaje czekolad i cieszmy się ich smakiem, nie mniej niż gorzką czekoladą!

ciemna-czekolada-z-ziaren-kawy_1220-386

Dodaj komentarz