Nic nie daje tyle szczęścia ile czekolada
Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Warto w tym dniu nie oszczędzać na czekoladzie. Przecież w taki dzień wypada być szczęśliwym
Wiecie, że sami w domu możecie zrobić naprawdę pyszną czekoladę?
Zastanawiacie się pewnie jak, więc już spieszymy Wam z pomocą.
Taką czekoladę robiły nasze mamy i babcie, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, teraz domowa czekolada jest zdecydowanie najtańsza i naszym zdaniem najlepsza
PRZEPIS NA DOMOWĄ CZEKOLADĘ
- Szklanka tłustego mleka
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 g mleka w proszku
- Opcjonalnie rodzynki, orzechy lub kandyzowana skórka pomarańczowa
Produkcję domowej czekolady zaczynamy od zagotowania mleka, do którego dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie do powstałej mieszaniny dodajemy cukier i kakao mieszając, aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn. Całą masę przelewamy do miski dodając stopniowo mleko w proszku całość miksujemy. Jeżeli lubimy czekoladę z dodatkami możemy dosypać pokruszone orzechy, rodzynki lub skórkę z pomarańczy.
Czekoladę odstawiamy w płaskiej foremce i pozostawiamy, aż stężeje.
SMACZNEGO!