TŁUSTO I SŁONO – CZEKOLADA INACZEJ

Nie zgadniecie czym zajadają się Amerykanie!

BEKON W CZEKOLADZIE to jedna z ich ulubionych przekąsek. Dla nas takie połączenie wydaje się zupełnie nienaturalne i nie nadające się do spożycia, a jednak podobno jest przepyszne :)

Niestety w Polsce raczej nie kupimy gotowego bekonu w polewie czekoladowej i musimy przyrządzić go sobie sami.

Dla odważnych i chętnych do eksperymentowania podrzucamy przepis:

Czego potrzebujesz?

  • plasterki bekonu
  • czekolada mleczna
  • kolorowa posypka

Dodatkowo nie zaszkodzi:

  • papier do pieczenia

A co dalej? Przygotowania zaczynamy od upieczenia bekonu przez ok 10-15 minut na kratce piekarnika w temperaturze 180°C. Pozwoli mu to stać się chrupiącym i aromatycznym. W tym samym czasie możecie zacząć rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej. Pamiętajcie aby dodać do niej odrobinkę wody, wtedy tak szybko się nie skrystalizuje. Następnie zanurzcie kawałki aromatycznego bekonu w słodkiej czekoladzie obsypcie posypką, odłóżcie na papier do pieczenie i odczekajcie kilkanaście minut, aż wszystko dobrze zastygnie. I gotowe!

Podzielcie się z nami swoimi wrażeniami na temat smaku bekonu w czekoladzie.

A może ktoś z nas próbował go będąc na wycieczce w USA i opowie jak dodatki do bekonu i czekolady można tam zobaczyć :)

SMACZNEGO!

 

bekonwczekoladzie

Dodaj komentarz