BEZGLUTENOWE BROWNIE :)

Jesteś na diecie, która omija produkty zawierające gluten?
Dzisiaj polecamy niesamowite BEZGLUTENOWE BROWNIE :)
Możesz je również podać bliskim jako alternatywę dla tradycyjnych świątecznych ciast!

SKŁADNIKI
200 g masła (lub 170 g oleju kokosowego)
300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
3 jajka
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru (lub 2/3 szklanki ksylitolu)
50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.

W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.

Dodać mąkę, sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać drobno posiekaną odłożoną czekoladą.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 – 35 minut. Odstawić na ok. 15-20 minut, wyjąć z blaszki na deskę i jeszcze odczekać kolejne 15 – 20 minut przed pokrojeniem.

aaaa

Dodaj komentarz