Kawa po wiedeńsku – pyszne połączenie kawy i czekolady

Uwielbiasz połączenie kawy i czekolady? Dziś mamy dla Was pyszny przepis na doskonały deser – kawę po wiedeńsku.

Jak sama nazwa wskazuje, propozycja ta wywodzi się z Wiednia, gdzie jest bardzo popularna. Kawa po wiedeńsku to pyszne urozmaicenie dla osób, które szukają nowych doznań smakowych.

Składniki:

o            150 ml przedłużonego espresso,

o            50 ml śmietanki

o            10 g ciemnej, belgijskiej czekolady w pastylkach

o            1 łyżeczka czekolady w proszku

o            bita śmietana do podania

W niewielkim rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej czekoladę.

Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści dosyp łyżeczkę czekolady w proszku i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj nie dopuszczając, żeby mieszanka zaczęła wrzeć.

Zdejmij z ognia i dolej przygotowaną kawę. Dokładnie wymieszaj oraz przelej przez sitko do szklanki.

Całość udekoruj bitą śmietaną.

Do dna!

almondchocolatecoffee

Dodaj komentarz