Uwielbiasz połączenie kawy i czekolady? Dziś mamy dla Was pyszny przepis na doskonały deser – kawę po wiedeńsku.
Jak sama nazwa wskazuje, propozycja ta wywodzi się z Wiednia, gdzie jest bardzo popularna. Kawa po wiedeńsku to pyszne urozmaicenie dla osób, które szukają nowych doznań smakowych.
Składniki:
o 150 ml przedłużonego espresso,
o 50 ml śmietanki
o 10 g ciemnej, belgijskiej czekolady w pastylkach
o 1 łyżeczka czekolady w proszku
o bita śmietana do podania
W niewielkim rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej czekoladę.
Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści dosyp łyżeczkę czekolady w proszku i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj nie dopuszczając, żeby mieszanka zaczęła wrzeć.
Zdejmij z ognia i dolej przygotowaną kawę. Dokładnie wymieszaj oraz przelej przez sitko do szklanki.
Całość udekoruj bitą śmietaną.
Do dna!