Jesienią postaw na gorącą czekoladę

Czy wiesz, że gorąca czekolada to napój z niezwykle długą tradycją?
Gorącą czekoladę  jako pierwsi podawali Aztekowie. Jak podają źródła, władca Montezuma II był ogromnym miłośnikiem tego napoju. Gorąca czekolada tak bardzo go uwiodła swoim smakiem i aromatem, że napój pił codziennie. Dzięki temu chciał także podkreślić swoją pozycję i bogactwo, którym dysponował. Władca pozwalał pić gorącą czekoladę tylko tym poddanym, którzy zakończyli służbę wojskową. Nie zapomniał na szczęście także o kobietach ze swojego haremu. O gorącej czekoladzie mawiał, że to „boski napój, który zwiększa wytrzymałość i zwalcza zmęczenie”.
Obecnie gorącą czekoladę pijemy nie tylko dla smaku, ale także … na zdrowie!
Uczeni z Harwardzkiej Szkoły Medycznej uważają, że regularne spożywanie gorącej czekolady = korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i przeciwdziała demencji. Według badaczy optymalna dawka wynosi dwie filiżanki dziennie.
Gorąca czekolada idealnie sprawdza się na jesień!
Napój ten zwiększa odporność na infekcje, a także reguluje właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.  Przyczynia się też do wydzielania hormonu szczęścia.

hot-chocolate

Dodaj komentarz