Mrożona czekolada

Podczas wysokich temperatur większość z nas z przyjemnością gasi pragnienie i ochładza się z mrożoną kawą lub czekoladą. Warto jednak wiedzieć, że idealnie sprawdzi się również mrożona czekolada!
Dziś przedstawiamy prosty i pyszny sposób jak przygotować taki napój w dwóch wersjach – na słodko i na gorzko.

Mrożona czekolada w wersji na gorzko
Co Ci będzie potrzebne:
– gorzka czekolada
– 250 ml mleka – może być zwykłe lub sojowe
– kostki lodu

Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym powoli dodawaj do niej mleko nie zapominając o dokładnym mieszaniu. Kiedy całość się rozpuści, a Ty uzyskasz jednolitą masę, przelej ją do wysokiej szklanki i dodaj kostki lodu.
Na zdrowie!

Mrożona czekolada w wersji na słodko
Co Ci będzie potrzebne:
– szklanka zimnego mleka,
– czekolada o wybranym smaku (możesz wykorzystać białą, ciemną lub owocową)
–  kostki lodu

Wybraną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym dolej do niej mleko. Całość energicznie wymieszaj. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, schłodź napój w lodówce lub w zamrażarce, a następnie przelej do wysokiej szklanki i dodaj kostki lodu.

Możesz także skorzystać z jeszcze prostszego sposobu na wykonanie mrożonej czekolady.  Połącz 100 ml mleka z 5 łyżkami czekolady w proszku i wszystko zmieszać mikserem. Całość wstaw do lodówki i dodaj kostki lodu.

Do mrożonej czekolady idealnie sprawdzi się bita śmietana!

Chocolate

Dodaj komentarz