Czekolada chroni przed cukrzycą!

Niedawno opublikowane badania w „British Journal of Nutrition” dowodzą, że czekolada spożywana w niewielkich ilościach każdego dnia chroni przed cukrzycą i insulinoodpornością.

Do takich wniosków doszedł zespół ekspertów analizujący wyniki badań przeprowadzonych przez Luksemburski Instytut Zdrowia, Uniwersytet Medyczny w Warwick, Uniwersytet Południowej Australii i Uniwersytet Maine

– Biorąc pod uwagę coraz więcej dowodów, w tym nasze własne uzyskane w trakcie badań, przemawiających na korzyść produktów wytwarzanych z ziaren kakaowca, należy rozważyć czy włączyć je jako produkt rekomendowany w codziennym jadłospisie – skomentował prof. Saverio Stranges, wizytując Uniwersytet Medyczny Warwick, z naukowcami którego współpracował.

– Zalecenie spożycia produktów z kakao może poprawić stan układu sercowo-kardiologicznego – przyznał profesor wskazując na profity wynikające ze spożycia niewielkich ilości gorzkiej czekolady. – Wpierw jednak należy poprzeć takowe rekomendacje solidnymi dowodami – dodał.

Ponad 80 % osób biorących udział w badaniu spożywało średnio 24,8 g czekolady dziennie. Badania dowiodły, że osoby te były młodsze, bardziej aktywne fizycznie i powiadali wyższe wykształcenie względem osób deklarujących, że czekolada nie znajduje się w ich codziennym menu.

– Istnieje prawdopodobieństwo jakoby czekolada była markerem charakteryzującym uprzywilejowaną grupę społeczną mającą lepszy poziom życia i zdrowia – wyznała Ala’a Alkerwi, główny badacz luksemburskiego ośrodka naukowego.

z11229814Q,Czekolada

Dodaj komentarz