Historia czekolady

Trudno jest jednoznacznie określić z którego wieku pochodzi przepis na czekoladę.
Pierwsze z kakaowców uprawiane były przez plemię Olmeków już w 400 r. p.n.e.
W późniejszym okresie kakaowiec wykorzystywany był przez Majów, którzy produkowali z nasion napój Zoccalit. Ten pyszny napój uważany był za nektar bogów, dlatego mogli się nim cieszyć tylko najbogatsi.
Majowie czekoladowym napojem witali nowo narodzone dzieci czy żegnali zmarłych. Już wówczas doceniano  zdrowotne właściwości czekolady i używano jej jako lekarstwo na przypadłości jak np. osłabienie.
Kakao przywędrowało na tereny Europy dzięki konkwistadorom, a pierwsze z wytwórni czekolady zlokalizowane były w Hiszpanii.
Następnie produkcja czekolady została uruchomiona w Holandii, Francji, Niemczech i Szwajcarii.
Przez długi czas czekolada jak i inne słodkości zarezerwowane były wyłącznie dla rodzin królewskich i arystokratycznych.
Przełomem był XIX w., kiedy dzięki rozwojowi przedsiębiorstw czekolada stała się dostępna dla ogółu.
Czekolada w Polsce pojawiła się w XVIII w., jednak największą popularność zyskała w dwudziestoleciu międzywojennym. Wówczas w większych miejscowościach pojawiły się czekoladowe pijalnie, a w sklepach czekolada sprzedawana była w stylowych opakowaniach.

cacao

cacao

Dodaj komentarz