Po czym poznać dobrą czekoladę

„Nie ma nic lepszego niż przyjaciel, chyba że jest to przyjaciel z czekoladą” – Charles Dickens.
Dziś zdradzamy po czym poznać dobrą czekoladę.
Na początku przeczytaj etykietę i zapoznaj się ze składnikami znajdującymi się w czekoladzie, a nie wartością odżywczą.
Lecytyna sojowa to emulgator, którego nie wymaga dobra czekolada. To niepotrzebny składnik i warto się go wystrzegać.
W dobrej jakości czekoladzie nie powinien się także znajdować olej roślinny.
Zamiast niego szukaj w składzie: miazgi kakaowej, masła kakaowego i proszku kakaowego. To właśnie te składniki tworzą najpyszniejszą czekoladę.
Nie bez znaczenia jest także ilość cukru. Dobrej jakości czekolada powinna zawierać jeden rodzaj cukru.
Jeżeli czekolada ma w sobie składniki inne niż kakao czy cukier, sprawdź czy nie są sztuczne. Niektóre z przykładów dobrych składników to: olej kokosowy, sól morska, orzechy, nasiona, suszone owoce (bez siarki i oleju), chili, olej z limonki, olejek miętowy, jagody goji, kokos i pomarańcze.

dsads

Dodaj komentarz