Pomysł na czekoladowe fondue.

Wiesz, że owoce są zdrowe i warto je jeść, jednak znudził Ci się ich tradycyjny smak?

Nie masz czasu by piec ciasta z owocami?

Nie ma lepszego połączenie niż świeże owoce sezonowe i … czekolada!

Jak szybko przygotować pyszny deser? Wystarczy Ci zestaw do fondue, czekolada i najlepsze owoce.

Składniki:

  • 40 g mlecznej czekolady
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g śmietany 30%
  • do podania: świeże owoce (truskawki, banany, mandarynki, jabłka, gruszki, kiwi), ciasteczka (herbatniki, biszkopciki, rurki, paluszki, precelki)
  • Zamiast owoców możesz podać swoim gościom biszkopty, batoniki muesli, wafle lub inne dodatki które lubicie.

 

W niewielkim garnuszku przygotuj kąpiel wodną (wlewamy wrzątek i trzymamy na ogniu). Następnie do wrzątku daj kubek i wlej śmietankę. Podgrzej niemal prawie do wrzenia.

Teraz czas na czekoladę – najlepsza będzie pokruszona. Śmietankę z czekoladą mieszaj tak długo aż powstanie gładka masa.

Teraz dodaj odrobinę śmietanki.

Całość przelej do naczynia do fondue i zapal świeczkę, by czekolada zachowała konsystencję.

Do pełni szczęścia brakuje tylko owoców – jabłek, bananów, gruszek – wybierz te, na które najbardziej masz ochotę.

Przydatna porada – oprócz owoców do fondue możesz dodać także wafle, biszkopty lub herbatniki!

Bez tytułu

Dodaj komentarz